BIO PRODUKTY

Váš nákupní košík




Váš košík je prázdný

   

Nacházíte se zde: Home Hospodářství Sklizeň a zpracování
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Sklizeň a zpracování PDF Tisk Email

Nerezové tankySklizeň se provádí zásadně ručně do věder jež se vysýpají do vyvážecí vany. Od sklizně po začátek zpracování není delší doba než půl hodiny. Po odstopkování a rozrušení bobulí se ponechá rmut bílých odrůd projít vlastní autolýsou, protože nejsou povoleny enzymy. Po vlastním rozrušení buněčných blan a uvolnění aromatických látek a všeho dobrého z bobulí se provede lisování, odkalení a mošt se ponechá spontánímu kvašení, protože šlechtěné kvasinky nedávají charakter vínu z vinařské oblasti, podoblasti, obce a tratě, odrůdy a viniční tratě.

Po dokvašení a proběhnutí prvních zracích procesů se provádí stáčení vína přes plynný oxid siřičitý v nerezových nádobách. Další zrací proces je v dubových sudech. Celé toto vyzrávání vína trvá jeden rok a potom může následovat vakuové plnění lahví o obsahu 0,75 l pod korkové zátky. Po adjustaci a zabalení lahví do kartonu po 6 kusech je víno připraveno pro zákazníka. Červená vína po odzrnění kvasí na rmutu pod víky jež jim tvoří vlastní ochrannou atmosféru z oxidu uhličitého (produkt kvasného procesu). V půběhu kvašení je důležité pravidelné promíchávání matlinového koláče. Po vylisování a ošetřen oxidem siřičitým první fáze zrání probíhá v nerezových nádobách a vlastní vyzrávání v dubových sudech. Celý proces opět trvá minimálně jeden rok.

Aktualizováno Pondělí, 11 Květen 2009 10:43
 

Přepočet měny